0
Home - Tafels - Eettafels
Bezig met laden...

Sfeervol tafelen

Op zoek naar een nieuwe eettafel? Lees dan beslist dit stukje even! Ik ben interieuradviseur bij Meubelen-Online en ik kan je veel relevante informatie geven over hoe je een perfecte sfeer kunt maken met jouw eettafel. Ik geef je informatie over stijlen en materialen en handige tips bij het kopen van een geschikte eettafel.

Aan een eettafel kun je een hapje eten, werken, vergaderen, de krant lezen en zelfs een workshop geven. Maar een van de leukste dingen vind ik toch wel sfeervol tafelen. Niets is zo leuk als gasten ontvangen aan een sfeervol gedekte tafel. Het begint allemaal met een diner voorbereiden en een thema kiezen voor het dekken van de tafel. En na het eten nog gezellig een paar uurtjes natafelen en bijpraten. 

Cursus sfeervol tafeldekken

Meubelen-Online heeft in het verleden in de woonwinkel cursussen gegeven "Sfeervol tafeldekken". Leuk om jou te vertellen hoe dat in zijn werk ging. Klanten konden zich opgeven voor deze cursus die in de woonwinkel van Meubelen-Online werd gehouden. Wij gaven de cursus in samenwerking met docenten van de hotelmanagementschool Leeuwarden. De docent begon de avond met een uitleg over hoe je een tafel moet dekken, hoe je een gerecht dient uit te serveren en gaf interessante informatie over de verschillende soorten gasten die je ontvangt. Als je bijvoorbeeld zakelijke gasten ontvangt voor een diner thuis dan is het belangrijk iets te weten over de gewoontes die mensen hebben in de verschillende culturen. Zo zijn er landen waar het beleefd is om een beetje te laat te komen terwijl wij dat als Nederlanders helemaal niet leuk vinden. Als je dit vantevoren weet is er niets aan de hand. 

Daarna ging ik zelf verder met de uitleg over hoe je een thema tafel kiest voor de gelegenheid waar je gasten voor ontvangt. In die tijd verkochten wij naast sfeervolle meubelen ook accessoires als serviesgoed, tafelkleden en veel woonaccessoires. De cursisten werden dan in groepjes verdeeld en mochten allemaal een bepaalde eettafel gaan dekken. Eerst een tafel uitkiezen, dan de tafelkleden, serviesgoed en bestek. Alles moest onder het toeziend oog van de docenten van de hotelschool natuurlijk precies op de goede plaats liggen. En daarna kwam het stylen van de tafel met leuke kleine accessoires, kandelaars en kaarsen en prachtig bloemwerk in de kleuren van het gekozen thema. 

De cursisten hadden er een geweldige avond aan, heel gezellig en een boel geleerd. Sommige mensen kunnen heel onzeker zijn als ze belangrijke gasten moeten ontvangen en met behulp van onze cursus Sfeervol Tafeldekken hebben ze veel succes gehad. 
En omdat wij de cursus in onze woonwinkel vaak gaven voor bijvoorbeeld Pasen en Kerstmis lieten wij de sfeervol gedekte tafels een aantal weken in de winkel staan. De cursisten kwamen dan vaak nog even een kijkje nemen met wat vriendinnen. Het waren trouwens niet alleen dames die onze cursus volgden, we hebben ook menig heer op bezoek gehad.

Grote leeftafel

Als je de ruimte hebt dan kun je een grote tafel gebruiken waar het dagelijks leven zich afspeelt, ik noem het altijd de leeftafel. Als je een open keuken hebt dan kies je de leeftafel in een stijl die mooi bij je keuken past, Een keuken is vaak modern maar de eettafel mag best een beetje een contrast vormen. Een doorleefde tafel kan ook heel leuk staan in een moderne keuken. En liefst een eettafel waar je 6 of 8 stoelen om kunt plaatsen.

Houten eettafel

Veel mensen willen graag een houten eettafel vanwege de warme uitstraling. Een houten eettafel voelt niet koud aan en is gezellig om aan te zitten. Je kunt een houten eettafel kiezen die mooi strak is afgewerkt of juist een stoere variant van oud hout.
*TIP: Let er op dat de verschillende houtsoorten van je vloer, kasten en eettafel een beetje bij elkaar passen. Het hoeven niet allemaal dezelfde houtsoorten te zijn die je combineert maar de kleur en stijl moeten wel overeenkomen. 

Verschillende houtsoorten

Eikenhout
Nog steeds is eikenhout een van de meest gebruikte houtsoorten voor eettafels. Wat jaren geleden had eiken een beetje de naam van oubollig maar dat kwam door de vormgeving die men toen gebruikte. Tegenwoordig heb je eikenhouten tafels met een mooi strak design en wat lichtere kleuren die goed in het moderne interieur passen.

Notenhout
Van notenhout zoals walnoten kun je prachtige tafels maken. Deze houtsoort wordt vaak afgewerkt met een beetje roodbruine kleur wat een heel warme uitstraling heeft. Tafels van noten hout worden gebruikt in de wat meer luxe interieurs.

Teakhout
Eettafels van teakhout worden vaak buiten gebruikt op het terras. Teakhout is een soort hardhout en kan goed tegen vocht. Een tafel van teakhout is dien je goed te onderhouden met jaarlijks een behandeling met teakolie.
*TIP: Als je een tafel koopt van teakhout let er dan op dat hij een FSC keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat de tafel geproduceerd is met verantwoord bosbeheer en gemaakt is volgens de strenge regels voor bescherming van de natuur. 

Beuken hout
Design eettafels met een fijne vormgeving worden vaak gemaakt van beukenhout. Beuken heeft een korte houtnerf en leent zich mooi voor een afwerking met blanke lak. Beukenhout heeft een beetje gelige kleur maar kan soms ook wat rossig zijn. Blank gelakt beukenhout wordt in de loop der tijd wat donkerder. Net zoals eiken is beukenhout middelhard en dus zeer geschikt om er een eettafel van te maken.

Grenenhout
Grenenhout en vuren behoren tot de zachtere houtsoorten. Je kunt er eettafels van maken maar ze zitten dan snel onder de putten en butsen. In de jaren '80 en '90 was grenen heel populair. In een landelijk interieur zag je veel grenen tafels en kasten. Ik heb nog nooit een houtsoort zo uit de mode zien raken als grenenhout. Ik geloof niet dat iemand het nog mooi vindt, je komt het bijna niet meer tegen.

Acasiahout
Er worden ook mooie eettafels gemaakt van minder bekende houtsoorten. Acasiahout is een beetje zacht maar afgewerkt met een matte olie heel erg mooi voor een tafelblad. Anna Paulownia is ook een houtsoort die je tegen kan komen. 

Oud hout
Gebruikt hout kan ook heel mooi zijn om een tafelblad van te maken. Alle bladen zijn weer anders want het hout heeft een doorleefd uiterlijk. 

Glazen eettafel

Eettafels van glas hebben vaak een modern design. Glas is een mooi en ruimtelijk materiaal. Er kunnen in het gebruik krasjes komen op glas maar dat valt in de praktijk wel mee. Glas is harder dan hout bijvoorbeeld. Een tafel van glas kun je heel makkelijk schoonmaken.

Eettafel betonlook

Beton is een prachtig materiaal voor vloeren en wanden. Soms kan het ook basic zijn om een eettafel van beton te kopen. Echt beton is te zwaar en niet goed schoon te maken. Daarom zijn er hele mooie eettafels in betonlook. De tafels worden gemakt van harde MDF bladen met een fineer van melamine kunststof met het uiterlijk van beton.

Keukentafel

Als je een kleine keuken hebt wil je ook een kleine eettafel. Als het toch een beetje mooie eettafel moet zijn dan heeft Meubelen-Online de houten eettafel Ontario in de afmeting 150x80cm. Daar kun je makkelijk 4 stoelen om plaatsen.  
Voor een kleine keuken kun je ook denken aan een eettafel met verlengblad of een uitschuifbare eettafel.

Uitschuifbare eettafel

Erg handig om een uitschuifbare eettafel te kopen. Dan ben je flexibel als je gasten krijgt en de tafel neemt niet te veel ruimte in. Vroeger zag je veel uitschuiftafels waarbij het extra blad onde rde tafel hing. Dat had als nadeel dat je extra naden in je bladen krijgt en dat de beenruimte onder de tafel minder is. Daarom zie je tegenwoordig meer eettafels met inlegbladen. Als je de tafel open schuift gaan de poten mee waardoor de tafel mooi stabiel blijft. Je kunt dan 1 of 2 inlegbladen gebruiken die je later weer opbergt in de kast.

Eettafel met verlengbladen

Erg handig bij een etentje kan het zijn als je bij de eettafel een los verlengblad kunt aanhaken. Je kunt dan naar behoefte de eetafel groter en kleiner maken. Een los verlengblad kun je aan een of beide kanten gebruiken.

Eettafel met hangoor

Je ziet ze niet zoveel meer de eettafels met hangoor maar ze zijn er nog wel. Bij een hangoor tafel hangt een gedeelte van het blad aan scharnieren naar beneden. Naar behoefte kun je het blad omhoog zetten en heb je dus meer ruimte. 

Vierkante eettafel

Een vierkante eettafel is vaak klein van afmeting. Je ziet meestal de afmeting 80x80cm. Er is niet zoveel vraag naar een vierkante eettafel vandaar dat er ook niet zovel keus is.

Ronde eettafel

Er is veel vraag naar ronde eettafels. Dat komt waarschijnlijk omdat ze gezellig zijn. Een ronde eettafel met 4 stoelen en een hanglamp er boven is in balans en heeft een harmonieuze uitstraling. Meubelen-Online heeft ronde eettafels van hout, glas en marmer.
Perssoonlijk vind ik ronde eettafels mooi met een centrale voet. 

*TIP: Let er bij een ronde eettafel met een centrale voet op dat kan kantelen als je er op leunt. Daarom moet de voet aan de onderkant niet te smal zijn of een goede verzwaring hebben.
Een ronde eettafel met 4 poten is van zichzelf juist wel heel stabiel.

In hoogte verstelbare eettafel

Het kan erg handig zijn om je eettafel in hoogte te kunnen verstellen. De strakke eettafels Beta met metalen poten kun je naar wens in hoogte verstellen van 68-82cm.

Hoe bepaal je de afmeting van een eettafel?

Als je wilt bepalen voor welke afmeting eettafel je plaatst hebt lees dan de volgende *TIPS:
1- Je kunt de afmeting van de tafel op de vloer uitleggen met papier. Je krijgt dan al een aardige indruk waar je met de tafel op moet rekenen.
2- De vrije doorloopruimte moet minimaal 50cm zijn vanaf de stoelen gerekend.
3- Als je de lange kant van de eettafel voor een muur zet dan moet je vanaf de tafel tot de muur ongeveer 100cm rekenen. Als je op een stoel zit moet er namelijk ook ruimte zijn om achteruit te schuiven als je wilt opstaan.
4- En verder is de afmeting van de eettafel afhankelijk van het aantal gezinsleden en gasten wat er samen aan moet kunnen zitten.

Bezorging van de eettafel

Al onze eettafels worden bezorgd door een speciale meubeltransporteur zodat wij zeker weten dat zij kundig omgaan met onze kostbare eettafels. De vervoerder maakt voor de levering een telefonische afspraak voor de bezorging op een moment waarop het schikt. 
* Wanneer de tafel op een bovenetage bezorgd moet worden kun je dit van tevoren opgeven. Over het algemeen kan dit zonder meerkosten worden verzorgd.

Voor alle vragen over de eettafels van Meubelen-Online bel je met telefoon +31(0)645312785
Complete eethoeken vind je hier. 


Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen
Aantal stemmen: Meubelen-Online
10
Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen