0
Home - Zitmeubelen - Rieten en rotan stoelen
Rieten-en-rotan-stoelen

Rieten en rotan stoel

Rotan stoelen zijn helemaal trendy en leuk. Bekijk hier alle rieten en rotan stoelen van Meubelen-Online.nl. Je denkt misschien dat riet en rotan hetzelfde is maar dat is niet zo. Wat het verschil is lees je verder op in dit artikel. Omdat rotan fauteuils en rieten eetkamerstoelen een nieuwe trend zijn is onze collectie in opbouw. In de komende periode zie je hier steeds meer rieten en rotan stoelen. 
Vanuit mijn verleden als ontwerper weet ik erg veel van alle soorten rotan meubelen en wat je wel en niet met rieten en rotan stoelen kunt doen. Als je het leuk vind om daar over te lezen:
 
* Lees verder onder aan de pagina!
Bezig met laden...

Rieten en rotan stoelen zijn sfeermakers

Riet en rotan stoelen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Terecht vind ik want het zijn echte sfeermakers. Als je een paar rotan fauteuils in je woonkamer combineert of een paar rieten eetkamerstoelen om je eettafel zet is het al voldoende om een warme sfeer te creëren. Planten en groene kleuren combineren heel mooi met rotan stoelen. Daarmee geef je aan dat je houdt van natuurlijke materialen en oog hebt voor de natuur.


Wat is rotan

Rotan is een liaan die wel 200 meter lang kan worden. De dikte varieert onderaan van 10cm tot 3mm bovenin. Als het rotan leeft is het groen en als je het kapt en laat drogen dan wordt het bruin. De rotan liaan heeft een harde bast die soms een beetje vlekkerig is en die om de zoveel centimeter een verdikking heeft. Als je rotan op dikte selecteert dan kun je van de dikke delen de poten en het frame van een stoel maken. En van de dunne delen van 3-6 mm kun je de stoel invlechten. Voor de afwerking kun je een blanke lak gebruiken, dat is eigenlijk de enige verf die hecht op de harde bast van de rotan liaan. Rotan stoelen zijn sterk en als ze goed gemaakt zijn ook redelijk weerbestendig.
Voor de volledigheid wijs ik er nog even op dat bamboe een ander materiaal is dan riet. Bamboe is hol en kun je dus niet buigen.

Wat is het verschil tussen rotan en riet

Riet wordt gemaakt van rotan. De rotan lianen worden dan geschild en het blanke materiaal wat zo ontstaat heet eigen pitriet. Er zijn ook apparaatjes waarmee je uit een dik stuk riet een heleboel dunne sliertjes pitriet kunt snijden. Er wordt zo pitriet gemaakt met een doorsnede van 1,5mm tot wel 12mm dik. Als je het dunne pitriet een poosje in water legt wordt het bijzonder buigzaam en kun je er hele fijne vormen van vlechten. In de loop der tijd zijn er verschillende vlechttechnieken ontstaan die soms heel moeilijk zijn uit te voeren. In tegenstelling tot rotan zitten er in pitriet geen verdikkingen waardoor je fijnere vormen kunt maken. 
En omdat er op pitriet ook niet de harde gladde best zit van de rotan liaan kan je pitriet in heel veel kleuren afwerken. Net als bij hout kun je een grondverf en aflak gebruiken waardoor je het pitriet elke kleur kunt geven, van transparante beits kleuren, tot dekkende metallic kleuren. 

Riet en rotan in de jaren '70 en '80

In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw waren rotan meubelen heel populair. In iedere grote stad had je wel een riet en rotanwinkel. Veel mensen hadden niet alleen rieten stoelen in huis maar ook eettafels en kasten. Meubelen van rotan waren blank gekleurd en de meubelen die van het geschilde riet werden gemaakt zag je vaak in donker bruin. Die bruine meubelen werden manu meubelen genoemd en waren razend populair. 

Fabricage rotan meubelen in Nederland

In de jaren '70 en '80 was het Friese Noordwolde de bakermat van de fabricage van rotan meubelen. De grondstoffen werden geïmporteerd uit Indonesië en de Filipijnen. De meest bekende importmaatschappij Frens Eurotan had altijd schepen onderweg om aan de grote vraag van riet en rotan te voldoen.
In Noordwolde had je in die jaren de Rietvlechtschool en tegenwoordig is er nog het Rietvlechtmuseum. Er waren veel kleine ambachtelijke bedrijfjes en een paar hele grote fabrieken. De meest bekende fabrikanten van riet en rotan meubelen waren Vanns, Slootstra-Mulder en Rohé.

Ontwerpers rotan meubelen

De grotere fabrikanten werkten met ontwerpers die het meubel aanzien gaven en stonden op alle meubelbeurzen. Ikzelf heb ook vele meubelen ontworpen en beurspresentaties gestyled voor deze bedrijven. 
Rohé werkte in die tijd ook met de bekende Nederlandse meubelontwerper Jan des Bouvries. Mede dankzij zijn invloed ontstonden prachtige sobere lijnen in het design van rotan meubelen. En Jan des Bouvries was ook een van de eerste die witte rotan meubelen introduceerde waardoor het design nog beter werd geaccentueerd en de rotan stoelen terecht kwamen in de hoogste design kringen.

Importstop rotan grondstoffen

Eind jaren '80 werd de rotanindustrie in Noordwolde getroffen door een importstop van de grondstoffen. De Indonesische regering had besloten dat de rotan meubelen voortaan in Indonesië gemaakt moesten worden. Veel bedrijfjes in Noordwolde moesten toen stoppen. Hoewel er in het begin op vreemde wijze nog steeds voorraad riet aankwam was de boodschap wel duidelijk. Ik vind het een mooi voorbeeld om te zien hoe de plaatselijke bevolking kan verdienen aan zijn eigen grondstoffen. 
Een positief gevolg was bijvoorbeeld dat een toonaangevende fabriek als Rohé zijn productie heeft verplaatst naar Indonesië en voortaan werden er alleen nog kant en klare meubelen geïmporteerd naar het Westen.

Lloyd Loom stoelen

Voor de liefhebbers is het leuk om even deze anekdote te vertellen over de rage van de Lloyd Loom stoelen uit de jaren '90. In die tijd werden de vintage gevlochten Lloyd Loom stoelen heel populair. Loyd Loom stoelen waren kleine behendige stoelen van een speciaal gevlochten materiaal. De schering van het vlechtwerk bestaat uit een kern van metaaldraad met daaromheen gewikkeld papier. De inslag van de stoelen bestond volledig uit papiertouw. Het materiaal heeft van zichzelf een grauwbruine kleur wat je heel mooi kunt spuiten in allerlei kleuren hoogglans.
De Loyd Loom stoelen uit de jaren '90 waren tweedehands stoelen die in de jaren '20 en '30 werden gebruikt op de cruiseschepen. Met stijl de wereld over was het idee. De sfeer en uitstraling van de gevlochten Lloyd Loom stoelen sloot mooi aan op de Roaring Twenties. 
Omdat je op de cruiseschepen verschillende klasses had waren sommige Lloyd Loom stoelen wit en andere goudkleurig. 
De trend van Lloyd Loom is een beetje voorbij en er worden nu alleen nog maar van deze modellen stoelen nagemaakt van riet.

Rotan stoelen buiten

Als je stoelen gebruikt van echt rotan, dus met de harde bast en de verdikkingen in het materiaal dan kun je de rotan stoelen buiten gebruiken in een terras achtige situatie. Ze kunnen tegen een buitje maar niet te veel want dan wordt het materiaal zacht en kant er op den duur schimmel in komen. Daarom worden er tegenwoordig veel rieten stoelen voor buiten gemaakt van het zogenaamde polyrattan. Polyrattan is gewoon plastic waar je ook mooi mee kunt vlechten en wat goed tegen water kan. Als je dan het buisframe van de stoel van metaal maakt dan heb je in principe een onverwoestbare kwaliteit voor buiten. Knap gemaakt maar wel minder uitstraling dan echt riet.
Beroemde terrassen waar sfeervolle rotan stoelen van echt rotan werden gebruikt zijn bijvoorbeeld het Kurhaus in Scheveningen en de terrassen op het Vrijthof in Maastricht. Ik kan je nog meer vertellen over deze terrassen maar wil niet teveel afdwalen. Tenslotte ben jij hier om een keuze te maken uit de mooie rieten stoelen die Meubelen-Online in de collectie heeft.

Rotan stoelen van NovaSolo

Je vindt hier ook de collectie rotan stoelen van het merk NovaSolo. Zij maken een eigentijds combinatie van onder andere witte kasten en tafels met rotan stoelen in natuurlijke bruin tinten. NovaSolo kenmerkt zich door een hoge kwaliteit en een sfeervolle presentatie.

Kwaliteit rotan stoelen

Om de kwaliteit hoef je het niet te laten want rotanstoelen zijn heel sterk. Onder invloed van stof kan het riet een beetje uitdrogen. Je kunt dit voorkomen door de stoelen af en toe te borstelen of eventueel buiten heel licht met de plantensproeier te behandelen. 
Riet en rotan stoelen kunnen soms in het gebruik een klein beetje geluid maken omdat het een natuurlijk gevlochten materiaal is. 

Zitcomfort rotan stoelen

Als de rotan stoelen goed van ontwerp zijn dan zitten ze heel lekker. Ik adviseer je om er een kussen in te leggen, staat leuk en zit lekker!

Koop je leuke en sfeervolle rotan stoelen bij Meubelen-Online.nl. 
Voor vragen kun je mij bereiken op telefoonnummer +31(0)645312785


Veel plezier met je rotan stoelen!
Dick Mirck/ Interieuradviseur


Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen
Aantal stemmen: Meubelen-Online
10
Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen