0
Home - Tafels - Eettafels - Houten eettafel

Houten eettafels

Hout is wel het meest gebruikte materiaal voor een eettafel. Het is een materiaal wat je in alle stijlen kunt gebruiken of het nu modern of klassiek is. Een houten eettafel kan stoer en robuust zijn maar ook rank en elegant zoals in de scandinavische woonstijl. 

En een houten eettafel kan op verschillende manieren zijn afgewerkt. Dat kan een olie zijn waarbij je recht doet aan de natuurlijke uitstraling van het hout. Maar het kan ook worden afgelakt in bijvoorbeeld een bruine kleur. Bijzonder mooi zijn ook de houten eettafels die in wit zijn afgewerkt.

Voor informatie over gebruiksmogelijkheden van houten eettafels
* Lees verder onder aan de pagina!
Bezig met laden...

Welke houtsoorten worden gebruikt bij een houten eettafel?

Omdat er veel verschillende houtsoorten worden gebruikt bij een houten eettafel geef ik je hierbij wat meer inzicht. 

Eikenhout

Eikenhout is een bijzonder geschikte houtsoort om een eettafel van te maken. Eikenhout heeft een korte en meestal rustige houtnerf. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen Europees eikenhout en Amerikaans eikenhout. 
Europees eikenhout wordt het meest gebruikt voor eettafels, het hout is mooi licht van kleur en middelhard. 
Amerikaans eikenhout is wat roder van kleur, het hout is iets zachter en de houtnerf wat grover.
Europees eikenhout kun je heel mooi afwerken in zowel blank gelakt, bruin gebeitst of met olie.

Noten hout

Notenhout wordt vaak afgewerkt in een wat donkere roodbruine kleur. Notenhout is er in vele variaties en de meest bekende is walnotenhout. De houtnerf van walnotenhout is vaak rustig maar kan ook heel uitbundig zijn. 

Schrijnwerkers maken graag gebruik van walnotenhout om een gefineerd tafelblad te maken omdat ze een hele mooie spiegeling van de houtnerf kunnen maken.

Grenenhout en vurenhout

Grenenhout en vuren zijn afkomstig van naaldbomen. Dit hout groeit snel en is daardoor goedkoper maar ook veel zachter dan de wat luxere houtsoorten. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw was grenenhout favoriet in de wat meer landelijke en boereninterieurs. Tegenwoordig is er niet veel vraag meer naar grenenhout. Af en toe zie je dat een producent het weer eens probeert met deze houtsoorten maar populair is het nooit meer geworden.

Tropische houtsoorten

Tropische houtsoorten zoals Teakhout, Mangohout en Sheesam hout kunnen ook heel goed gebruikt worden voor houten eettafels. Teakhout is de bekendste en is een zeer hoogwaardige kwaliteit hardhout. Let er op dat teakhout gecertificeerd hoort te zijn zodat je zeker weet dat het afkomstig is uit bosbouwgebieden.

Mangohout en Sheesam hout zijn een stuk goedkoper dan teakhout. Kenmerkend is de grove en zeer aanwezige houtnerf. Bij de aanschaf van een houten eettafel kun je meestal niet kiezen welke houtnerf je krijgt dus het is altijd een beetje spannend.

Gerecycled hout

Hout wat wordt hergebruikt voor het maken van een houten eettafel is een grote trend geworden. Het voordeel is duidelijk, er hoeft geen bos voor gekapt te worden waardoor het enorm duurzaam is. Voor gerycled hout wordt vaak gebruik gemaakt van oude boten of deuren. Als je die met beleid sloopt komen er prachtige stukken hout beschikbaar waar je weer van alles van kunt maken.

Als je vragen hebt over de gebruiksmogelijkheden van houten eettafels bel dan even met Meubelen-Online telefoon +(0)582152877

Voor een overzicht van alle eettafels van Meubelen-Online klik je hier.

 


Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen
Aantal stemmen: Meubelen-Online
10
Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen