0
Home - Zitmeubelen

Stoel

De stoel is het meest gebruikte meubel in huis. En iedereen heeft wel een lievelingsstoel. Of dat nu een modern design stuk is met iconische waarde of een half versleten clubfauteuil die je van je opa hebt geërfd, jouw lievelingsstoel staat op het mooiste plekje in de kamer. 

Maak je keuze uit onderstaande categorieën stoelen van Meubelen-Online. Wil je hier meer over weten:
* Lees verder onder aan de pagina!


Wat bepaalt het zitcomfort van een stoel?

Het zitcomfort van een stoel wordt bepaald door een combinatie van factoren. Het meest belangrijke is daarbij of je kiest voor een stoel met een actieve zit of een passieve zit.

* Actieve zit: Bij een actieve zit gebruik je een stoel om iets te doen. Een eetkamerstoel heeft bijvoorbeeld een actieve zit. De zitting van de eetkamerstoel staat horizontaal en de rug staat ten opzichte van de zitting slechts een klein beetje achterover. Hierdoor zit je goed rechtop en kun je actief bezig zijn zonder vermoeid te raken.* Passieve zit: Bij een passieve zit geef je je over aan de stoel met de bedoeling om te ontspannen. Veel mensen hebben de neiging om in een zogenaamde luie stoel ook nog helemaal onderuit te zakken. Begrijpelijk maar heel slecht voor je rug. 
Bij een passieve zit staat de zitting van de stoel een klein beetje achterover en de rugleuning vormt daarmee een mooie hoek. Als je goed aanschuift zit je heerlijk ontspannen terwijl je rug toch een goede steun krijgt.* Vulmaterialen: Hoewel je in een restaurant gerust de hele avond op een houten stoeltje kunt zitten wordt een belangrijk deel van het zitcomfort toch bepaalt door de gebruikte vulmaterialen. 
Bij een eetkamerstoel zijn de vulmaterialen meestal beperkt tot een dun laagje polyether afgedekt met een wattenlaag.

Bij een fauteuil kunnen de vulmaterialen veel uitgebreider worden toegepast. Je ziet dan vaak onder het polyether nog een vering in de vorm van elastische banden, de zogenaamde singles, of een metalen nosag vering. Vroeger werden er ook vaak interieurs voor stoelen gemaakt van gekoppelde springveren. Dit systeem is vrij kostbaar en zie je niet zo vaak meer tegenwoordig. Dat hoeft ook niet want de vulmaterialen polyether en het wat luxere koudschuim zijn enorm in kwaliteit verbeterd. 

Toch moet je er rekening mee houden dat alles wat veerkrachtig is ook aan slijtage onderhevig is. Bij intensief gebruik gaat polyether bijvoorbeeld ongeveer 7 jaar mee. Daarna is de kracht er uit en zou je het eigenlijk moeten laten vervangen. Ook wat de hygiëne betreft is het verstandig om polyether te vervangen want hoe ouder het is hoe meer huismijt er in komt.

Eetkamerstoelen

Ik ben gek op eetkamerstoelen! Als je in een ruimte binnenkomt kijk ik gelijk welke eetkamerstoelen er gebruikt zijn. Er zijn enorm veel verschillende soorten eetkamerstoelen, van zwaar klassiek tot hyper modern en van sober basic tot overdadig en over de top.
Eetkamerstoelen kunnen enorm iconisch zijn.

Ook de prachtige Vlinderstoelen van de ontwerper Arne Jacobsen kent vrijwel iedereen. Alle iconische stoelen die kostbaar zijn hebben ook weer redesign uitvoeringen die je voor een betaalbare prijs kunt aanschaffen.

Eetkamerbanken

Een eetkamerbank staat vaak leuk bij een eettafel. Meestal wordt dan aan een kant van de eettafel een bank gebruikt en aan de andere kant eetkamerstoelen. 
Er zijn houten eetkamerbanken in dezelfde houtsoort als de tafel. En je hebt ook uitvoeringen met luxe kussens voor wat meer zitcomfort. 

Voordelen van eetkamerbanken:
- Ze zijn goedkoper dan een aantal eetkamerstoelen
- Ze nemen minder ruimte in beslag
Een nadeel van een eetkamerbank is dat iedereen tegelijk moet opstaan en moet gaan zitten.

Barkrukken

De barkruk wordt gebruikt aan een bartafel. Je hebt barkrukken met een vaste hoogte en er zijn draaibare en in hoogte verstelbare barkrukken. Een bartafel heeft een bladhoogte van ongeveer 105cm en de ideale zithoogte voor een barkruk is dan 78cm. 
Vroeger zag je veel houten barkrukken, bijvoorbeeld in een restaurant of café, maar tegenwoordig worden de barkrukken wat luxer met zachte kussens en soms met armleuningen. 

* TREND TIP: Als je de ruimte hebt maak dan een kleine zithoek met een bartafel en een aantal barkrukken. Gezellig om even een hapje te eten of om te borrelen met je vrienden.

Barkrukken voor kookeiland

Helemaal on trend zijn de barkrukken voor een kookeiland. Een kookeiland in de keuken heeft dezelfde hoogte als een aanrect namelijk 92cm. Als je daarvoor een barkruk wilt plaatsen moet de zithoogte ongeveer 74cm zijn. Bij een in hoogte verstelbare barkruk kun je hem in de gewenste hoogte zetten. Maar als je een barkruk kiest met 4 poten dan is het zaak er op te letten dat je geen gewone barkruk koopt maar een "Counter chair", die zijn namelijk een stukje lager.Omdat je op een foto in een webshop het verschil niet zo goed kunt zien tussen een gewone barkruk en een Counter chair heeft Meubelen-Online een aparte categorie gemaakt: Barkrukken voor kookeiland.

Fauteuils

Een fauteuil kan toch wel iets speciaals zijn. Als je de hele dag gewerkt hebt kun je soms uitzien naar je luie fauteuil thuis. En ook als je iemand vraagt wat zijn lievelingsstoel is wordt er meestal een fauteuil genoemd.

Heb jij ook een lievelingsstoel?

Vroeger werd met een fauteuil bedoelt: een stoel met armleuningen. Tegenwoordig hebben bijna alle fauteuils armleuningen. Dat zit en hangt prettiger en geeft je meer een geborgen gevoel dan een stoel zonder armleuningen.
Er zijn fauteuils in bijna alle denkbare materialen zoals: Leer, Kunstleer, Stof, Hout, Plastic en Metaal. 
* TREND TIP: De huidige trend is dat een fauteuil niet te lomp moet zijn en luchtig op hoge poten moet staan. 

Schommelstoel

Helemaal terug van weggeweest zijn de schommelstoelen. Heerlijk om daar een gezellig hoekje mee te maken, tafeltje en leeslamp er naast. De schommelstoel is er dus niet alleen maar voor oma op de veranda maar ook voor een jonge moeder in de babykamer. 

Schommelstoelen worden ook gemaakt van verschillende materialen.
* TREND TIP: On trend zijn op dit moment schommelstoelen die niet te groot zijn en waarbij de zitting bekleed is met een mooie meubelstof zoals bijvoorbeeld een velvet stof met moderne kleuren.
Meubelen-Online heeft een aparte categorie met schommelstoelen.

Bureaustoelen

Een bureaustoel heeft in principe een actieve zit omdat je aan het werk bent en je een beetje moet kunnen bewegen. Toch is het voor je gezondheid belangrijk om de rugleuning van de bureaustoel te gebruiken. Een goede bureaustoel heeft een lendesteun in de onderrug.

Ik weet dat er veel mensen zijn die tijdens hun kantoorwerk op het voorste puntje van de stoel zitten. 
* GEBRUIKS-TIP: Ga goed tegen de rugleuning zitten op je bureaustoel anders krijg je gegarandeerd last van je rug.

De meeste bureaustoelen maken gebruik van de materialen kunstleer en chroom omdat het degelijk is en lang mee gaat.


Rieten en rotan stoelen

Helemaal terug van weg geweest zijn de stoelen van riet en rotan. Riet en rotan is een sfeervol materiaal waar je hele mooie dingen mee kunt doen. Als de stoelen goed gemaakt zijn gaan ze ook erg lang mee.
Er zijn rieten en rotan stoelen in verschillende stijlen, zowel retro en vintage als modern design.
Op onze speciale pagina Rieten en rotan stoelen vind je heel veel informatie over de gebruiksmogelijkheden en onderhoud.

Voetenbank

De voetenbank is een leuk element in je interieur. De variant poef wordt vaak gebruikt om je voeten op te leggen terwijl een voetenbank ook gebruikt wordt om op te zitten. 
Je hebt bijzonder luxe voetenbanken zoals bijvoorbeeld de velvet varianten in moderne kleuren.
Ook bij de voetenbanken zie je de retro en vintage modellen naast de moderne design voetenbanken.

Zitzakken

De zitzak was vroeger gewoon een soort enorme zak gevuld met piepschuimkorrels en werd in het begin vaak gebruikt op de kinderkamer. Maar tegenwoordig heb je hele eigentijdse zitzakken zoals je kunt vinden op onze speciale merkpagina van Terapy zitzakken.
Bij Terapy worden betere kwaliteit stoffen gebruikt die mooi zijn om te zien en uitgevoerd in eigentijds design met frisse kleuren.
De zitzakken van Terapy worden dan ook gewoon in de woonkamer gebruikt of zelfs om een leuk hoekje te maken op kantoor.

Krukjes

Krukjes kunnen erg handig zijn om er even bij te pakken als je een zitplaats tekort komt. Maar krukjes worden ook veel gebruikt in een werksituatie zoals in de zorg. Je kunt dan het beste een krukje gebruiken op wieltjes en in hoogte verstelbaar. 
De meeste krukjes hebben een bekleding van kunstleer waardoor ze makkelijk zijn schoon te maken.

Stijlen en Merken

Ik hoop dat je het leuk vond om deze achtergrondinformatie te lezen. Je hebt stoelen in verschillende stijlen en van verschillende merken. 

* TIPS:
- Stoelen in retro en vintage stijl vind je op de merkpagina van Sternzeit-Design
- Origine eetkamerstoelen van Zuiver kun je bekijken op de speciale merkpagina van Zuiver.
- Lees ook ons blog over de showroom van Zuiver.
- Eetkamerstoelen met armleuningen vind je hier.
- Lees ook ons blog Hoe kies je een geschikte eethoek.

 


Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen
Aantal stemmen: Meubelen-Online
10
Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen