0
Home - Zitmeubelen - Fauteuils

Fauteuils

Bekijk hier alle fauteuils van Meubelen-Online. Als je een bepaalde soort fauteuil zoekt kijk dan hier:
 

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten fauteuils:
* Lees verder onder aan de pagina!

Bezig met laden...

Relaxfauteuil

De relaxstoel is een van de meest gevraagde stoelen in het eigentijdse interieur. Een relaxfauteuil is een verstelbare stoel met voetenbank waar je heerlijk in kunt ontspannen. Het is de ultieme fauteuil om een boek in te lezen of een film te kijken. Als je een relaxfauteuil koopt dan is deze meestal helemaal voor jou alleen. Bij een bank dien je er nog rekening te houden dat alle gezinsleden daar een beetje prettig op kunnen zitten maar bij een relax fauteuil gaat het helemaal om jouw persoonlijke wensen. Lees daarom zeker het stukje wat speciaal gaat over het zitcomfort van een fauteuil.
Als het gaat over de vormgeving van een relaxfauteuil dan is het voor mij persoonlijk heel belangrijk dat de fauteuil niet een kolossaal bakbeest is. Een relaxfauteuil is vaak toch al groter dan een gewone fauteuil dus zorg er voor dat hij in balans is met de rest van je interieur.

Berend Boudewijn relaxfauteuil

In de jaren '70 had je een televisiequiz gepresenteerd door Berend Boudewijn, de man van Martine Bijl. In die quiz kon je een relaxfauteuil winnen en deze stoel is legendarisch geworden onder de naam "Berend Boudewijn relaxfauteuil". Deze relax stoel heeft mede bijgedragen aan de populariteit van de relaxfauteuil.
Hilarisch was ook de beroemde relaxfauteuil van Archie Bunker uit de TV-serie "All in the family". Er was letterlijk maar 1 persoon die in zijn relaxfauteuil mocht zitten en dat was Archie zelf. Wanneer hij na een dag werken vermoeid thuis kwam dan trof hij nog wel eens zijn schoonzoon aan in zijn relax stoel en het eerste wat Archie deed was hem er uit zetten.

Fauteuil met voetenbank

Je kunt een losse voetenbank bij iedere fauteuil gebruiken. Bij een relaxfauteuil zit altijd een bijpassende voetenbank. Een losse voetenbank staat voor de fauteuil en samen nemen ze veel ruimte in beslag. Vaak staat er vlak voor een fauteuil ook al een salontafel dus veel mensen hebben eigenlijk geen plaats voor een voetenbank.
TIP: Je kunt de voetenbank ook naast of achter de fauteuil zetten en hem pas pakken als je hem nodig hebt.

Reclyner

Een reclyner is een relaxfauteuil met een ingebouwde voetenbank. Er zit een handig mechanisme in de relaxstoel waardoor je hem elektrisch of met de hand kunt verstellen. Als je tegen de rug van de stoel duwt komt de ingebouwde voetenbank tevoorschijn. Dat is erg handig en ruimtebesparend. Enige puntje bij deze stoel om op te letten is dat de voetenbank voor lange mensen vaak wat te kort is. Bij lange mensen liggen alleen de onderbenen op de voetenbank en je voeten steken er buiten. Dus als je lang bent kun je beter werken met een losse voetenbank.
In de klassieke Engelse interieurs wordt veel gebruik gemaakt van een reclyner.

Fauteuils voor verschillende woonstijlen

Omdat een fauteuil een echte sfeermaker is dien je er op te letten dat de stoel past bij jouw woonstijl. Veel mensen hebben geen bepaalde stijl gekozen en werken puur op hun gevoel bij het samenstellen van een interieur. Wat ik als interieuradviseur ook vaak meemaak is dat als mensen gaan samenwonen dat beide partners meubelen inbrengen. Het kan zijn dat smaken verschillen en dat er zo een ratjetoe ontstaat waar geen van beide zich prettig bij voelt. Mijn hulp is al vele malen ingeroepen om hier een oplossing voor te vinden. Het is echt niet nodig om alles nieuw te kopen maar een beetje lijn aanbrengen geeft harmonie in je interieur. 
Uiteraard kun je samen een keuze gaan maken uit de verschillende woonstijlen waar je tegenwoordig aanbod in hebt zoals modern design, chique klassiek, landelijk of de industriële woonstijl. (Voor een overzicht van de verschillende woonstijlen lees je ook onze gratis Wooninspiratiegids). Maar het hoeft beslist niet zo heel precies te komen, een beetje nonchalance kan ook een heel leefbaar interieur opleveren waar beide partners zich thuis in voelen. Heb jij ook te maken met het samenvoegen van verschillende huishoudens en wil je hier eens advies in hebben bel dan vrijblijvend met Meubelen-Online.nl telefoonnummer +31(0)645312785

Design fauteuil

Ik zeg wel eens: "Alle fauteuils zijn ontworpen dus eigenlijk is iedere stoel een design fauteuil". Maar het algemene beeld van een design fauteuil is:
- Een stoel die ontworpen is door een bekende designer waarvan de naam wordt vermeld
- Een fauteuil van een bekend merk met een ingenaaid merklabel
- Een fauteuil voor een modern eigentijds interieur
- Een fauteuil met een fijne niet te grove vormgeving
- Een fauteuil die zich onderscheidt van doorsnee stoelen
Daarbij heeft een design fauteuil vaak een aardig prijskaartje.

Oorfauteuils

Een oorfauteuil is een karakteristieke stoel met een hoge rug en "oortjes". Oorspronkelijk komen oorfauteuils uit Engeland waar ze ook wel een "Wingchair" worden genoemd. Een oorfauteuil heeft een hoge rug waarin vaak knopen van stof zijn getrokken. Dit geeft een speels effect en zo'n fauteuil noemen we gecapitonneerd. Daarbij heeft een oorfauteuil meestal ronde gestoffeerde armleuningen om het uitnodigende zitcomfort te accentueren.
Een oorfauteuil heeft van zichzelf een klassieke uitstraling. Maar tegenwoordig zie je ook wat meer moderne oorfauteuils. Meubelen-Online heeft bijvoorbeeld een collectie oorfauteuils met een eenvoudige vormgeving die bekleed zijn met eigentijdse stoffen.

Draaifauteuils

Een draaifauteuil is een stoel op een centrale voet die je kunt draaien terwijl je er in zit. Dat kan heel plezierig zijn als je bijvoorbeeld bij het raam zit en je wilt draaien naar de TV of de openhaard. Omdat de fauteuil op een centrale voet staat is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. De meeste draaifauteuils zijn geschikt voor personen tot maximaal 110kg. Als je zwaarder bent dan is het aan te raden om goed advies te vragen over de belastbaarheid van de draaifauteuil van jouw keuze.
Er zijn draaifauteuils in verschillende stijlen, met een hoge en een lage rug en zowel voor de zithoek als bij de eethoek. Een draaibare fauteuil staat meestal op een voet van chroom.

Schommelstoel

Een leuke soort fauteuil is de schommelstoel. Meubelen-Online heeft een collectie schommelstoelen en deze kun je bekijken in de speciale categorie Schommelstoelen.

Rotan fauteuil

Helemaal terug van weggeweest zijn de rotan fauteuils. Riet en rotan zijn tijdloze materialen waar je hele mooie meubelen van kan vlechten.

Bijzetstoel

Hoewel fauteuils vaak wat groter zijn en een gezichtsbepalend effect hebben in je interieur is er ook veel belangstelling voor wat kleinere bijzet stoelen die je makkelijk kunt combineren. Dat is handig als je een extra zitplaats nodig hebt of als je weinig ruimte hebt in je interieur. Veel mensen in de grote steden wonen vrij klein om verschillende redenen en dan zijn kleine bijzetstoelen erg handig.

Zitcomfort van een fauteuil

Een belangrijk onderwerp is het zitcomfort van een fauteuil. In een gezin zie je bijvoorbeeld nog wel eens dat er iemand een stuk langer is dan gemiddeld. Lange mensen zitten vaak niet zo lekker in een kleine fauteuil en ook bij zware mensen moet je speciale eisen stellen aan het zitcomfort. Er wordt mij vaak advies gevraagd en daarom geef ik je hierbij een aantal punten waar je op kunt letten.

5 Punten om op te letten bij een goed zitcomfort 

1- Hoogte van de rug
Een hoge rug geeft meer ondersteuning dan een lage rug. Uiteraard neemt een hoge rug ook eer zicht weg in je interieur dus meestal worden fauteuils met een hoge rig niet voor een raam geplaatst.

2- Lendesteun
Een goed en gezond zittende fauteuil heeft een lendesteun. Een lendesteun is een verdikking onder in de rug waardoor bij het zitten de holte in je onderrug goed wordt ondersteunt. Dat geldt natuurlijk wel als je goed aanschuift in de stoel want veel mensen hangen een beetje onderuit gezakt en dan heb je niet zoveel aan een lendesteun. Een goede lendesteun dient zacht en stevig tegelijkertijd te zijn. Als je gaat zitten voel je de steun maar als je een poosje zit dan merk je hem niet meer op.

3- Stand van de zitting
Een fauteuil zit prettig als de zitting een heel klein beetje achterover staat. Niet te veel want dan krijg je echt een kuipje zoals in een auto. Maar je komt wel eens stoelen tegen waarbij je het gevoel hebt dat je er af glijdt en dat heeft te maken met de stand van de zitting.

4- Vulmaterialen
De gebruikte vulmaterialen en de eventuele ondervering zijn van groot belang voor een goed zitcomfort. Net als bij een lendesteun dient de zitting tegelijkertijd zowel zacht als stevig te zijn. Houdt er rekening mee dat alles wat veerkrachtig is ook aan slijtage onderhevig is. Je zult merken dat de fauteuil wat zachter gaat worden als je er vaker op hebt gezeten. Ik zeg dan ook vaak dat je een stoel een beetje moet "inzitten". Als je hem wat langer in gebruik hebt genomen zit de stoel vaak iets lekkerder dan in het begin.

* Polyether is het meest gebruikte vulmateriaal in het moderne interieur. Je hebt polyether met verschillende soortelijke gewichten wat medebepalend is voor de hardheid van de fauteuil. Koop vooral geen fauteuil met een te zachte zitting want wanneer je daar langer op hebt gezeten verdwijnt als snel de steun uit het materiaal. Een gemiddelde kwaliteit polyether gaat bij intensief gebruik 7-10 jaar mee, daarna moet je het eigenlijk laten vervangen. Ook om hygiënische redenen want in de loop der tijd komt er vanzelf huismijt in de vulmaterialen. Daar kun je niets aan doen en dat gebeurt bij iedereen. 

* Koudschuim is een veredelde kwaliteit polyether en gaat iets langer mee. 

* Dons is een vulmateriaal wat bestaat uit veertjes en dons van kippen en eenden. Dit natuurlijke materiaal heeft voor- en nadelen. Een voordeel van dons is dat het zich vormt naar je lichaam en een nadeel is dat je de zittingen steeds moet opkloppen als je er in hebt gezeten. Ik heb wel meegemaakt dat in een chique hotel in Engeland er een ober in de lounge staat die alle zittingen opklopt zodra er iemand opstaat uit een met dons gevulde fauteuil. Donsvullingen worden tegenwoordig niet zo veel meer gebruikt om deze practische redenen.

5- Zitdiepte
Als je in een gezin mensen hebt van verschillende lengte dan kun je daar bij het uitzoeken van een fauteuil heel goed rekening mee houden. Een gemiddelde zitdiepte voor een fauteuil is 42-47cm.

Fauteuil met actieve of luie zit

Om een lang verhaal over het zitcomfort van een fauteuil een beetje samen te vatten vraag ik klanten vaak naar hun wensen op het gebied van zitcomfort in termen van een luie of juist een actieve zit. 

Actieve zit: Bij een actieve zit staat de stand van de zitting niet achterover, worden vaak wat meer stevige vulmaterialen gebruikt en is de zitting niet te diep. In een fauteuil met een actieve zit kun je makkelijk iets doen zoals lezen, breien en converseren. In een fauteuil met een actieve zit blijf je meer alert en bij de les.

Luie zit: Bij een fauteuil met een luie zit mag alles wat zachter zijn. De zitting staat vaak een beetje achterover en de vulmaterialen zijn wat zachter. Je wilt onspannen, TV kijken of een beetje dommelen. Ook bij een luie zit is het voor je gezondheid belangrijk dat je een goede ondersteuning hebt in je rug en dat je contact hebt met de lendesteun. Jonge mensen hebben minder snel last van hun rug dan oudere mensen maar bij een slechte steun krijg je op den duur allemaal last van je rug.

Fauteuil kopen bij Meubelen-Online

Ik denk dat je zo een heleboel te weten bent gekomen over fauteuils, ik denk zelfs meer dan je verwacht had. De vraag is nu of het met al deze informatie makkelijker of juist moeilijker is geworden om een goede keuze te maken bij het kopen van een fauteuil.

Wat wij van Meubelen-Online in ieder geval voor je kunnen betekenen om je keuze makkelijker te maken:
1- Verdiep je in je persoonlijke zitwensen aan de hand van deze informatie
2- Vraag advies over de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn
3- Je mag een fauteuil altijd ruilen of retour zenden

Ik weet zeker dat je zo een goede keuze kunt maken bij het kopen van een fauteuil. Je mag mij gerust bellen op telefoonnummer +31(0)645312785

Veel succes!
Dick Mirck/ Interieuradviseur


Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen
Aantal stemmen: Meubelen-Online
10