
0
Home - Duurzaam

Duurzame meubelen

Meubelen-Online is zich bewust van het grote belang van duurzame meubelen in een duurzaam interieur:


Duurzame meubelen zijn meubelen die zijn ontworpen, geproduceerd en gedistribueerd met minimale impact op het milieu en de samenleving. Duurzame meubelen zijn gemaakt van materialen die hernieuwbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Bij de productie van duurzame meubelen wordt ook gelet op de arbeidsomstandigheden en de sociale impact van de productie op de gemeenschap waarin het wordt geproduceerd.

Duurzame meubelen kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, gerecyclede materialen, bamboe of andere duurzame materialen. Het productieproces kan ook duurzaam zijn door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het minimaliseren van afval en vervuiling.

Naast het verminderen van de impact op het milieu, zijn duurzame meubelen ook bedoeld om langer mee te gaan, waardoor ze een duurzamer alternatief zijn voor meubelen van mindere kwaliteit.

Op deze pagina "Duurzaam" geven wij tips en achtergrond informatie over de mogelijkheden die je hebt om je interieur zo duurzaam mogelijk te maken. Het is een proces wat in de komende jaren steeds belangrijker gaat worden en steeds meer mogelijkheden biedt. 

Je vindt hier een collectie duurzame meubelen en blogs over dit onderwerp. 

* Lees verder onder aan de pagina!




Bezig met laden...

EEN DUURZAAM INTERIEUR EN WAT JE ZELF KUNT DOEN

Wat is een duurzaam interieur?



Bewust omgaan met energie en de materialen die je gebruikt in je interieur onder het motto "Een beter milieu begint in je eigen interieur". In deze blogpost hoopt de schrijver Dick Mirck, eigenaar van de webshop Meubelen-Online, jou te inspireren.

INHOUDSOPGAVE:
* Natuurlijke materialen zijn afbreekbaar
* Goede kwaliteit meubelen gaan langer mee
* Versleten meubelen niet weggooien maar repareren
* Door isolatie gebruik je minder energie
* Stad van de zon

* Zonnepanelen op weg naar energieneutrale woningen
* Warmtepompen in huis
* Gescheiden afvalinzameling
* Hergebruik van materialen
* Stylisten in een kringloopwinkel

* Stoelen van hergebruikt PET plastic
* Olifantsgras heeft de toekomst
* LED lampen zijn een groot succes!
* Meubelen-Online is actief milieubewust

Natuurlijke materialen zijn afbreekbaar

Langzamerhand worden wij ons bewust dat we graag klimaatneutraal willen leven. We proberen vormen van energie te vinden die de aarde niet vervuilen en belasten. Daarvoor dienen fossiele brandstoffen tot een minimum te worden beperkt en in de toekomst zelfs helemaal te worden vermeden. Zelf vind ik het ook heel belangrijk dat er zo weinig mogelijk plastic materialen worden gebruikt die niet of slechts heel langzaam door de natuur worden afgebroken. Het is daarom heel goed dat verpakkingsmaterialen worden gemaakt van afbreekbare natuurlijke materialen zoals papier en cellofaan. 
In je interieur kun je daar ook op letten. Als je bijvoorbeeld een vloerkleed koopt van polyamide of een ander synthetisch materiaal dan zal de afbreektijd heel lang zijn. Je hebt ook de keus om een vloerkleed te gebruiken van wol, katoen of bijvoorbeeld jute. Natuurlijke materialen zijn bovendien prettig om aan te raken en geven een warme sfeer aan je interieur. Datzelfde geldt voor meubelstoffen en gordijnen. 
Natuurlijke materialen zijn duurder dan synthetische dus dit vergt wel een mindset. Je zult dus tijdelijk de situatie krijgen dat mensen die minder te besteden hebben kiezen voor de meest goedkope oplossing en dat is niet het beste voor het milieu. We moeten hier naar een oplossing zoeken.

Goede kwaliteit meubelen gaan langer mee.

Tegenwoordig gaan meubelen minder lang mee dan vroeger. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat de smaak van de mensen sneller verandert. Na een aantal jaren tegen je meubelen te hebben aangekeken willen mensen vaak weer iets anders. Anderzijds is er een groot verschil ontstaan in de productiekosten van meubelen in westerse landen en bijvoorbeeld het verre oosten. Omdat in het westen de grondstoffen veel duurder zijn en ook met name de belastingdruk zo hoog is, kiezen de meeste mensen voor betaalbare meubelen uit productielanden als bijvoorbeeld China en Vietnam. 

Versleten meubelen niet weggooien maar repareren.

Bij Meubelen-Online merken wij dan ook heel sterk dat mensen eerder een nieuwe stoel kopen als deze is versleten dan dat er aan reparatie wordt gedacht. Als je nagaat dat bijvoorbeeld een nieuwe eetkamerstoel met een chroombuis frame en een bekleding gemaakt van een synthetische ribstof, zoals bijvoorbeeld onze eetkamerstoel Rainbow op dit moment slechts € 79,- kost. We praten dan over de productie, het transport naar Europa, de gebruikte verpakkingsmaterialen en de hele logistiek in Nederland. Dat is dus de verplaatsing met een vrachtwagen vanuit de haven naar de groothandel, vervolgens naar de winkelier en dan naar de consument. En iedereen moet daar een beetje aan verdienen en over iedere beweging belasting betalen. Je kunt dan nagaan dat zo'n stoel eigenlijk extreem goedkoop is. En toch vragen sommige consumenten dan zelfs nog om korting.
Als bij deze goedkope eetkamerstoel bijvoorbeeld de bekleding is versleten dan loont het in onze maatschappij niet meer om deze te herstellen. Je hebt voor de herbekleding van de stoel bijvoorbeeld 1 meter ribstof nodig, een stukje polyether voor de vulling en de loonkosten van de meubelstoffeerder. Alleen die meter meubelstof is al duurder dan de hele stoel dus dan is het logisch dat men de stoel liever weggooit en een nieuwe koopt.
Ook voor deze situatie, wat slechts een voorbeeld is voor vele zaken, dienen we na te denken en aan een oplossing te werken.

Door isolatie gebruik je minder energie.

Gelukkig komen er steeds meer huizen bij die voldoende zijn geïsoleerd. De technieken voor isolatie worden steeds verbeterd. Was het in de jaren 80 en 90 nog beperkt tot dubbel glas en spouwmuurisolatie. Tegenwoordig bestaat er al 3-dubbel glas en wordt er gexperimenteerd met coatings op het glas die de warmte wel binnen laten maar niet naar buiten. De opgepotte warmte kan dan weer gebruikt worden in warmte-wininstallaties en worden opgeslagen voor momenten waarop je het nodig hebt. Het is wel belangrijk om aandacht te besteden aan ventilatie want het openen van een raam kan het systeem al verstoren.
Verder zullen geothermische, of aardwarmte verder worden ontwikkeld ten gunste van het gebruik in onze interieurs. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen om een dode vulkaan die zich onder de provincie Friesland bevindt op een diepte van 2 km aan te boren om warmte en stoom te benutten.

Stad van de zon.

In de plaats Heerhugowaard wordt al jaren geëxperimenteerd met al deze mogelijkheden voor besparing en betere benutting van de energie in de wijk "stad van de zon". Meubelen-Online heeft hieraan zijn medewerking verleend bij de inrichting van een modelwoning waarin alle technieken worden gecombineerd.
Persoonlijk was ik het meest onder de indruk van de resultaten die een technisch bedrijf wist te boeken met het opsporen van tocht lekken en kieren. Ondanks alle maatregelen blijken zelfs in een goed geïsoleerde woning veel lekken te zijn waar warmte uit kan ontsnappen. Door met speciale apparatuur deze lekken op te sporen en vervolgens te dichten kon er een enorme extra hoeveelheid energie worden bespaard.

Zonnepanelen op weg naar energieneutrale woningen.

Het gebruik van zonnepanelen wordt tegenwoordig algemeen toegepast. Naarmate de productie- en plaatsingskosten lager worden zullen steeds meer mensen hiervan gebruik gaan maken en zo komen we steeds dichter bij de klimaarneutrale woning, oftewel het "huis van de toekomst" zoals wijlen Chriet Titulaer het zou noemen.
Het gebruik van windenergie is niet geschikt voor individuele toepassingen. Tenminste nog niet, want je kunt gelukkig geen windmolen naast je huis zetten. Bovendien is het op dit moment niet duidelijk of windmolens rendabel zijn als er geen subsidie op wordt verstrekt. Maar het zou mij niet verbazen als er ook op dat gebied uitvindingen worden gedaan. Misschien komen er in de toekomst wel drones aan vliegers die stroom kunnen opwekken. Wat dat betreft leven we in een interessante tijd waarbij de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. 

Warmtepompen in huis



Op de warmtepomp wordt al flink ingezet tegenwoordig maar de vraag is of ze bij strenge vorst wel genoeg warmte opleveren. Ik betwijfel dat en ben bang dat je in die situatie een ouderwets straalkacheltje te hulp moet inroepen. En die zijn niet bepaald energiezuinig.
Daarbij komt dat een warmtepomp veel geluid maakt en daardoor zijn ze niet geschikt in dichtbevolkte binnensteden.

Gescheiden afvalinzameling.

Het gescheiden aanbieden van je afval daar zijn we gelukkig al aan gewend geraakt. Je kunt dat in je interieur tot uitdrukking brengen door te werken met verschillende afvalbakken. Neemt wat ruimte in beslag maar is erg handig.
Ook op straat zou de Gemeente dat kunnen doen. Op Madeira zag ik bijvoorbeeld dubbele afvalbakken op straat waardoor je zelfs op die manier je afval gescheiden kunt weggooien.

Hergebruik van materialen.

Door materialen opnieuw te gebruiken doe je het milieu een groot plezier. Kringloopwinkels zijn heel populair omdat je meubelen een tweede leven kunt geven en bovendien bespaar je een hoop geld. Als je een beetje oplet en een goede smaak hebt kun je in een kringloopwinkel heel veel leuke meubelen en woonaccessoires vinden. Vaak moeten dingen wel gerepareerd worden en versleten meubelstoffen worden vervangen. Het zou interessant zijn om daar een betaalbare manier voor te ontwikkelen. Wanneer je alleen vakmensen gebruikt dan worden de meubelen veel te duur. Misschien is het een idee om hiervoor mensen aan te trekken die in een uitkeringssituatie zitten en die toch een klein aantal uren een bijdrage kunnen leveren.

Stylisten in een krinkloopwinkel.

Persoonlijk vind ik het een topidee om een kringloopwinkel te laten stylen door interieurstylisten. Er komen steeds meer stylisten bij en wellicht dat een aantal hiervan als vrijwilliger een aantal uren per week aan de slag kunnen in een kringloopwinkel. Ik denk dat je verstelt zult staan van de resultaten en geïnspireerd zult worden wat je allemaal met tweedehands meubelen kunt doen.

Stoelen van hergebruikt PET plastic



Er wordt al jaren gewerkt aan het hergebruik van plastic. Met name plastic flessen zijn veel mensen een doorn in het oog. Onder andere de firma Zuiver, dat is een Nederlands interieur merk uit Zaanstad, maken zich sterk voor het hergebruik van plastic flessen. Zij hebben in samenwerking met de industrie een stoelzitting ontwikkeld waarbij op een betaalbare manier gebruik wordt gemaakt van gebruikte plastic flessen. PET oftewel Polyethyleentereftalaat, wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en is uitstekend te recycelen. Daarvoor dient vaak wel een upgrading van het materiaal plaats te vinden om het bruikbaar te maken. Vervolgens kun je van dit materiaal bijvoorbeeld stoelzittingen maken.
De firma Zuiver heeft hier de eetkamerstoel Thirsty van laten maken waarbij de gerecyclede zitting leverbaar is in licht grijs of donker grijs. De zitting staat dan op een metalen onderstel waardoor je kunt spreken over een grotendeels gerecyclede stoel in een nieuw jasje. De eetkamerstoel Thirsty is leverbaar met en zonder armleuningen en wordt verkocht per set van 2 stoelen.
Caroline van Velzen, creatief directeur van Zuiver, zegt hierover: "We moeten proberen om onze footprint op aarde zo klein mogelijk te maken. En als moeder van 3 wil ik mijn kinderen en toekomstige kleinkinderen in dezelfde wereld laten leven als waarin ik ben opgegroeid". Ze bedoelt natuurlijk "in een betere wereld" waarbij we veel meer rekening houden met het milieu!

Olifantsgras heeft de toekomst



Op dit moment kennen nog niet zoveel mensen de plant olifantsgras en de vele mogelijkheden die het biedt. Olifantsgras, oftewel Miscanthus, is een zeer snel groeiende grassoort die niet alleen geschikt is voor brandstof maar ook bewerkt kan worden om te dienen als bouwmateriaal, papier, bioplastics en gebruikt kan worden als biobrandstof. Ik denk dat we hier nog veel over gaan horen.

LED lampen zijn een groot succes!

Ledlampen en met name de filament Ledlamp zijn inmiddels een groot succes geworden en staan aan de basis van de vervanging van de gloeilamp in ons interieur. Als je nagaat dat wij in de showroom van Meubelen-Online alleen al van een stroomverbruik van bijna 3000Watt in een periode van twee jaar zijn terug gegaan naar ongeveer 300Watt dan zie je wat de mogelijkheden zijn van deze super lamp. Tegenwoordig geeft de Ledlamp een mooi warm licht wat je kunt vergelijken met de ouderwetse gloeilampen. En naast de warme kleur zijn Ledlampen nu ook nog eens heel betaalbaar geworden, zeker als je de kosten afzet tegen de levensduur.

Meubelen-Online is actief milieubewust.

Meubelen-Online is zich dus bewust van de noodzaak om onze voetafdruk op aarde zo klein mogelijk te maken. Wij vinden het belangrijk en ook heel leuk om te zoeken naar mogelijkheden om bewust om te gaan met energie en om maatregelen te bedenken en uit te voeren die bijdragen aan een duurzaam gebruik van meubelen in het interieur. Graag willen wij jou hierin inspireren dat ook te doen!

Interieuradviseur en eigenaar Meubelen-Online Dick Mirck
Voor vragen over een duurzaam interieur bel je met +31(0)645312785


Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen
Aantal stemmen: Meubelen-Online
10
Beoordeling door klanten: / 10 - beoordelingen