De Gatenplant Monstera is bij verre de meest populaire plant van Nederland. Deze grote plant met groene bladeren en luchtwortels was in de jaren -60 en -70 ook heel populair. Daarna kwam een periode dat mensen eigenlijk niet zo bezig waren met planten en toen zag je de gatenplant niet zo vaak. Hooguit in een hele grote variant van een paar meter hoog in een kantoorgebouw. Maar bij mensen thuis waren dit soort grote planten niet veel te zien. 

Het kan zijn dat onder invloed van de groene periode waarin we nu terecht komen, meer aandacht voor het milieu en biologische voeding, de gatenplant weer meer zijn plaats heeft gekregen in het eigentijdse interieur. Misschien nog wel meer bijdrage aan de hernieuwde populariteit van de gatenplant heeft de huidige retro stroming geleverd. Een lichte hang naar vroeger, nostalgie, heeft een enorme vintage en retro periode met zich mee gebracht.

Er is vooral onder jonge mensen een hang naar de jaren -60 en -70 ontstaan. Huishoudelijke artikelen met een retro design, kofferplatenspelers, art deco meubelen, mode uit die tijd, veel dingen komen weer terug. En ook de ouderen vinden deze stroming wel best want het was gewoon een hele leuke tijd in die tijd! 
Maar retro artikelen moeten wel voldoen aan de moderne tijd want in een kofferplatenspeler kun je bijvoorbeeld tegenwoordig een USB stick gebruiken voor extra mogelijkheden.

Maar terugkomend op de prachtige Gatenplant, ik mag hem graag tegenkomen in het interieur. En hij hoeft echt niet zo groot te zijn, een kleine plant met slechts een paar grote bladeren mag ook. Of een vaas met maar een blad, het staat gewoon eigentijds leuk. En de gatenplant is ook heel makkelijk te stekken, knip maar een blad af en zet het in een vaas met water dan komen er vanzelf wortels aan en kun je hem in de pot zetten. Zegt het voort en vermenigvuldig de Gatenplant.
  Dick Mirck     26-10-2018 19:50     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.