Hal is visitekaartje van je huis

Je hal is het visitekaartje van je huis

"Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken" is een bekende uitspraak die zeker van toepassing is op je hal. In dit interieurblog geef ik mijn visie op aspecten van de inrichting voor je hal die volgens mij heel belangrijk zijn en die je goed kunt toepassen.

Inhoudsopgave:
- Sfeer in de hal
- Kapstok best belangrijk
- Leuke deurmat
- Halkast kan heel mooi staan
- Het seizoen in de hal
- Schaaltje voor de sleutels
- Kastje voor de schoenen
- Paraplubak wordt vaak vergeten
- Stijlvolle lamp
- Je kunt niet zonder spiegel

Sfeer in de hal

Als je een hal binnenkomt dan voel je gelijk de sfeer van het huis. De sfeer is een combinatie van uiterlijke zaken en het gevoel wat je daarbij krijgt. Zelfs de geur kan een bijdrage leveren aan de sfeer. Niets zo vervelend als etensluchtjes die in de hal te ruiken zijn. Soms ontkom je daar even niet aan natuurlijk maar een goede ventilatie en een frisse atmosfeer zijn ook in een hal belangrijk.

Wat ik zelf erg belangrijk vind en je ook kan aanraden om op te letten is dat je in de hal een goede indruk krijgt van wat je in de rest van het huis kan verwachten. Een landelijk ingerichte hal bijvoorbeeld in een heel modern ingericht huis is niet echt een goede combinatie. Soms hou je na het inrichten wat dingen over die je wel even in de hal kwijt kan maar wees daar juist heel voorzichtig mee.

Ook de kleuren die je in een hal gebruikt geven een beetje aan wat jouw smaak is voor de inrichting van het huis. Omdat een hal meestal een kleine ruimte is kun je het beste lichte kleuren gebruiken want dat schept ruimte. Maar een accentkleur tegenover de voordeur is een echte sfeermaker. Je kunt zo'n gekleurde wand als uitgangspunt gebruiken bij de inrichting. Je zet er een halkast voor en daar hang je weer een spiegel boven en zo heb je de basis voor een gastvrije ontvangst.

Kapstok best belangrijkEen kapstok is natuurlijk onontbeerlijk in de hal. Daarbij geldt dat een mooie goed gekozen kapstok een verzorgde indruk geeft. Dat is mooier dan wat aan de muur geschroefde haakjes van de bouwmarkt. Zeker als je de moeite neemt om een mooie design kapstok te gebruiken zoals bijvoorbeelde de staande kapstok Miami van de firma Kerkmann dan zul je zeker indruk maken op je gasten.

Voor een wandkapstok hebben de meeste mensen wel plaats maar een staande kapstok neemt veel meer ruimte in en is dus moelijker te plaatsen. 
* TIP: Hang niet te veel jassen aan een kapstok. Bij voorkeur hang je alleen de jassen op die in dat seizoen gebruikt worden. Neem gewoon de moeite om de andere jassen ergens op te bergen in bijvoorbeeld een halkast. Zelf vind ik het heel vervelend als ik ergens op bezoek kom en ik moet mijn jas over de jas van iemand anders heen hangen. 
De kleur en de sfeer van een kapstok moeten ook weer ondersteunend zijn in de hal.

Leuke deurmat

Nou ben ik zelf niet zo'n liefhebber van een deurmat met een welkomsttekst maar het werkt wel. Als je binnenkomt en je ziet zo'n gezellige deurmat dan geeft dat wel een fijn gevoel. Voor mij moet een deurmat goed passen bij de kleur van de vloer zodat er een ruimte-effect ontstaat. Een cocosmat zie je vaak, deze borstelen eigenlijk alleen maar het vuil van je schoenen. Beter is het om een deurmat te gebruiken die ook vocht opneemt zoals een Coralmat.

Halkast kan heel mooi staanAls je een wat grotere hal hebt overweeg dan om een halkast te plaatsen. Je hebt hele mooie halkasten die niet al te diep zijn. Een halkast kies je natuurlijk ook weer bijpassend bij de sfeer van het huis zodat je je gasten niet op het verkeerde been zet. 
Mijn voorkeur gaat uit naar een lage halkast omdat je dan de meeste ruimtewerking hebt, zie als voorbeeld de halkast Wittevilla van het merk NovaSolo. En je kunt de halkast als basis gebruiken bij de inrichting. Je kunt er een mooie spiegel boven hangen en je kunt seizoensdecoraties op de kast zetten.

Het seizoen in de hal

Over seizoensdecoraties gesproken, ik vind het heel uitnodigend om decoraties te gebruiken waaraan je kunt zien in welk seizoen we leven. Vooral als je kunstplanten of kunstbloemen gebruikt is dat heel belangrijk. Ik kom vaak bij mensen thuis waarbij ik in de hal bijvoorbeeld een bos zonnebloemen zie staan in de winter. Zonnebloemen horen bij de zomer. En takken met bessen horen bij de herfst. In de winter kun je een schaal met noten of dennenappels plaatsen. En in het voorjaar zie ik graag een schaal met bollen en voorjaarsbloemen.
Kaarsen zijn minder geschikt voor de hal. Het kan wel heel mooi staan als je een feestje hebt om dan een paar windlichten met brandende kaarsen te gebruiken maar het is veiliger om alleen kaarsen te branden in een ruimte waar je aanwezig bent. 

Schaaltje voor de sleutels

Vaak zie ik bij mensen een schaaltje of bakje met sleutels in de hal. Of een sleutelhanger aan de muur. Het is een logische plek maar niet echt heel veilig. Sleutels kunnen makkelijk worden meegenomen door onbevoegden en dan heb je wel een probleem. 
Beter is het om de sleutels in een lade van de halkast op te bergen. Dan heb je ze ook bij de hand maar daar liggen ze veilig. Je leest vaak dat mensen vroeger gewoon hun deur open lieten voor de kinderen als ze zelf niet thuis waren, of het bekende touwtje uit de brievenbus. Maar helaas, deze tijden zijn echt voorbij.

Kastje voor de schoenen

Als je last hebt van rondslingerende slippers en schoenen gebruik dan een schoenenrek of een schoenenkastje in de hal. Dat staat gelijk een stuk verzorgder. Er zijn bijvoorbeeld ook leuke schoenenbankjes waarbij je een paar planken hebt om de schoenen op te zetten en waar je ook op kunt zitten om je schoenen aan te trekken. 
In sommige huizen is het de gewoonte om bij de voordeur altijd je schoenen om te wisselen voor pantoffels. Dat is eigenlijk best een goede gewoonte.

Paraplubak wordt vaak vergeten

Ja dat klopt, ik kom heel vaak in een situatie dat ik mijn natte paraplu niet kwijt kan. Zowel bij mensen thuis als in een restaurant. Eigenlijk zou iedereen standaard een paraplubak in zijn hal horen te plaatsen. En je hebt tegenwoordig hele leuke paraplubakken die goed passen bij de sfeer in je hal. Meubelen-Online heeft zelfs een aparte categorie Paraplubakken in de webshop. Je vindt daar leuke betaalbare of juist hele luxe paraplubakken. 
Als je vrienden hebt die geen paraplubak hebben dan is het ook een heel leuk cadeau om aan ze te geven.

Stijlvolle lamp

Een mooie hanglamp gecombineerd met een kleine wandlamp maakt de sfeer in de hal compleet. Het mooie van de moderne LED verlichting is dat het uitermate weinig stroom verbruikt. Hierdoor kun je makkelijker de lampen in de hal laten branden dan vroeger toen je per lamp al gauw 40-60 Watt verbruikte. Dat geldt ook voor de buitenlamp bij de voordeur. Er zijn al systemen waarbij een sensor de buitenlamp laat branden zodra iemand een voet op je tuinpad zet. Maar met een zuinige LED lamp van bijvoorbeeld 2 Watt kun je de buitenlamp ook wat vaker laten branden. Dat draagt ook weer bij aan een uitnodigende sfeer.

Je kunt niet zonder spiegel

Ja dat vind ik echt, een spiegel hoort in iedere hal. Het is prettig om even in de spiegel te kijken als je binnenkomt. Even je verwaaide hoofd fatsoeneren. 
Een spiegel geeft veel ruimte aan je hal en kun je perfect ophangen boven een lage halkast. Uiteraard geldt ook voor de spiegel dat hij afgestemd dient te zijn op de sfeer in de hal. En dat zit hem bij een spiegel met name in de lijst. Tegenwoordig heb je veel keuze in spiegels met mooie lijsten. 
Een hele leuke trend kan het zijn om een aantal ronde spiegels van verschillende afmetingen naast elkaar te hangen. 

* Voor alle vragen over je hal bel je met Meubelen-Online +31(0)582152877

* Lees ook ons blog over "Hoe kies je een geschikte eethoek?"

 
  Dick Mirck     01-10-2019 08:36     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.