Hoe kies je een geschikte eethoek?

Inhoudsopgave:

* Wat is de functie van de eethoek?
          - Eethoek voor een snelle maaltijd
          - Eetkamertafel met stoelen voor het avondeten
          - Eethoek voor uitgebreid diner
          - Eethoek om gasten te ontvangen
          - Eethoeken om aan te werken
* In welke ruimte staat de eethoek?
          - Eettafel met stoelen in de keuken
          - Eethoek in een aparte eetkamer
          - Eethoek in open keuken
          - Eethoeken in vergaderruimte    
* Wat is een geschikte vorm voor een eethoek?
          - Rechthoekige eettafel met stoelen
          - Ronde eettafel met stoelen
          - Vierkante eetkamertafel met stoelen
          - Bijzondere vorm eethoek
* 4 Tips voor het bepalen van de juiste afmeting eethoek
* Welke afmetingen eethoek zijn beschikbaar?
          - Rechthoekig
          - Rond
          - Vierkant

Wat is de functie van de eethoek?

Als je een nieuwe eethoek koopt dan is de eerste vraag waar je deze voor wilt gebruiken. Een eethoek is gewoon een tafel met stoelen maar daar kun je zoveel kanten mee uit. Er is eigenlijk geen woning zonder eethoek en bij ieder bedrijf staan eethoeken om aan te werken of te eten.

- Eethoek voor een snelle maaltijd
Veel mensen hebben 's morgens weinig tijd om rustig de eettafel te dekken en samen te ontbijten. Vaak moeten gezinsleden op verschillende tijden het de deur uit. Het is dan handig om een kleine eethoek of een bartafel in de keuken te plaatsen. Even snel je brood smeren voor onderweg en een kop thee of koffie om wakker te worden en de dag kan beginnen.
 


- Eetkamertafel met stoelen voor het avondeten
De meeste mensen komen pas aan het eind van de middag weer thuis van hun werk. Daarom wordt er tegenwoordig niet meer zo vaak tussen de middag warm gegeten. Op zich is dat jammer want een goede maaltijd geeft veel energie voor de hele werkdag. Aan de andere kant wordt je soms een beetje loom van een uitgebreide maaltijd en dan is het juist prettig dat je niet meer aan het werk hoeft. Oudere mensen willen na het avondeten vaak nog wel eens een uiltje knappen in de luie stoel.

- Eethoek voor uitgebreid diner
Het ultieme gebruik van een eethoek is voor een uitgebreid diner. Wat is er niet leuker om samen met je gezin echt de tijd te nemen voor een goede maaltijd. De TV uit en de mobieltjes aan de kant en echt even tijd voor elkaar. Ik weet dat dit niet zo vaak meer voorkomt maar toch geeft het een enorme band en voldoening om regelmatig de tijd te nemen voor elkaar tijdens het eten. Heerlijk bijpraten en samen lachen en genieten van de maaltijd, al is het alleen maar op zondag.

- Eethoek om gasten te ontvangen
Veel mensen ontvangen een aantal keren per jaar gasten voor de maaltijd. De gastvrouw of gastheer is dan al tijden van te voren bezig om een menu te bedenken. Je wilt rekening houden met de smaak van je gasten en goed voor de dag komen. Gastvrijheid is erg belangrijk in veel culturen en er wordt dan veel aandacht besteed aan de ontvangst. Een eettafel dekken en sfeer maken volgens een bepaald thema is voor sommigen verheven tot een ware vorm van kunst. Dat hoeft niet zo heel ingewikkeld te zijn, alleen al als je rekening houdt met het seizoen wat betreft de gerechten en de aankleding van de eethoek zal dat altijd gewaardeerd worden door je gasten. Wel is het zo dat het soort gasten van invloed kan zijn, gezellige vrienden vergen een andere aanpak dan een zakenrelatie die bij je komt eten. 

- Eethoeken om aan te werken
Een eettafel met eetkamerstoelen wordt vaak gebruikt om aan te werken. Een student met een kleine kamer zal aan zijn eethoek zowel eten als studeren. Ook in een gezinssituatie zullen er vaak gezinsleden zijn die hun huiswerk maken aan de eethoek. En als je zelf workshops geeft dan is de eethoek de ideale plaats om de deelnemers te ontvangen. Op de zaak is een eethoek vaak in gebruik als vergadertafel. 

In welke ruimte staat de eethoek?

In de praktijk heb je dus een eethoek nodig voor meerdere functies. Afhankelijk van de ruimte waar je de eethoek gebruikt kun je zo een keuze maken wat bij je past. 

- Eettafel met stoelen in de keuken
In de meeste keukens is slechts plaats voor een kleine eethoek, puur bedoeld voor het eigen gezin. Soms is zelfs hiervoor te weinig plaats en kun je volstaan met een blad aan de muur geschroefd met twee of vier kleine eetkamerstoelen. Een leuk alternatief voor deze situatie is een kleine bartafel met krukken. Je zult zien dat dit niet veel ruimte in beslag neemt en je zult er vaak gebruik van maken. 

- Eethoek in een aparte eetkamer
Vroeger hadden de huizen vaak een aparte eetkamer die afgescheiden was van de zitkamer. Tussen de eetkamer en de zitkamer waren dan vaak schuifdeuren zodat je de twee kamers van elkaar kon scheiden. Tegenwoordig geven de mensen vaker de voorkeur aan een open keuken.

- Eethoek in open keuken
Omdat keukens vaak klein zijn en naast het aanrecht weinig ruimte hebben voor een eethoek zie je tegenwoordig veel open keukens waarbij de ruimte overloopt in de woonkamer. Alles heeft voor en nadelen. Bij een open keuken zul je alles wat beter moeten opruimen, het is geen gezicht om een heel aanrecht vol te hebben staan met afwas. Maar het grote voordeel van een open keuken is dat je een grotere eethoek kunt gebruiken. De stijl van je eethoek dient dan vaak als basis voor de inrichting en het bepalen van de sfeer in huis. Ik ben zelf een groot liefhebber van een open keuken en breng daar veel tijd in door. Als je vaak kijkt naar het leuke interieurprogramma "Binnenste buiten" dan zie je dat de meeste mensen aangeven dat de keuken, en dan met name de open keuken, de basis is in huis. Daar komt iedereen samen en daar speelt het gezinsleven zich af. 

- Eethoeken in vergaderruimte
Een vergaderruimte heeft meestal een grote eethoek als basis. Je zou ook kunnen vergaderen in fauteuils om een salontafel maar dat gebeurt niet vaak. Bij een eethoek heb je meer een actieve zithouding en ben je meer geconcentreerd op het gesprek. Op de tafel kun je het dossier leggen en kun je makkelijker aantekeningen maken dan als je in een lage fauteuil zit. Helemaal super vind ik het als je bureaustoelen om de eettafel zet. Je kunt een bureaustoel in hoogte verstellen waardoor alle deelnemers de beste werkhouding hebben en minder snel vermoeid raken. Vergeet niet dat je vaak uren achter elkaar moet zitten tijdens een vergadering. Wat dat betreft zou het interessant zijn te onderzoeken wat het effect zou zijn van staand vergaderen. Ik denk dat de afwisseling van zitten en staan nog het beste zou zijn. Dat kun je bij je eigen bureau nog wel doen. Meubelen-Online heeft bijvoorbeeld een zit sta bureau wat je lelektrisch in hoogte kunt verstellen. Maar bij een vergadering kun je hooguit af en toe een pauze inlassen om even de benen te strekken. 

Wat is een geschikte vorm voor een eethoek?

- Rechthoekige eettafel met stoelen
De meest gebruikte vorm voor een eethoek is rechthoekig omdat je zo de meeste mensen kunt plaatsen aan de tafel. En de meeste ruimtes waar een eethoek wordt gebruikt zijn ook langwerpig dus dat geeft een goed beeld. Als je veel gasten aan tafel hebt kan het een nadeel zijn dat de mensen die verder van elkaar af zitten niet zo goed kunne praten met elkaar. Maar gesprekken die voert in een groep zijn altijd een beetje luidruchtig. Denk maar eens aan een restaurant waar je gezellig met je partner zit te eten en waar er plotseling een groep naast je komt zitten. Het geluidsniveau gaat onmiddelijk omhoog.

- Ronde eettafel met stoelen
Wat het sociale contact betreft is een ronde eethoek ideaal. Iedereen kan elkaar aankijken en je kunt met iedereen praten. De ronde eethoek neemt wat meer ruimte in beslag dan een rechthoekige. Met name in een vierkante ruimte komt een ronde eethoek goed tot zijn recht. Een ronde eethoek heeft iets intiems en je kunt er geen groete groep aan plaatsen. Er zijn restaurants waar ze alleen maar ronde eethoeken gebruiken, dat heeft een enigzins klassieke uitstraling. Toch zie je in het eigentijdse interieur de ronde eethoek weer een beetje terugkomen.- Vierkante eetkamertafel met stoelen
Een vierkante eethoek zie je niet vaak. Meestal is een vierkante eethoek een kleine tafel die in een keuken wordt gebruikt. Soms staat de vierkante eethoek zelfs met een kant tegen een muur waardoor er maar drie stoelen om geplaatst kunnen worden.

- Bijzondere vorm eethoek
Er bestaan ook eettafels met een organische vorm. Ze zijn dan aan een kant breder dan aan de andere kant of er zit bijvoorbeeld een golvende vorm in het blad. Een aantal jaren geleden zag je nog wel eens een niervormige eethoek. Een eethoek met een organische vorm heeft een postmoderne uitstraling. Ze worden niet zo vaak thuis gebruikt maar nog wel eens op de zaak. Toch geloof ik dat er wel meer belangstelling gaat komen voor eethoeken met een bijzondere vorm omdat je zo een meer individuele smaak kunt uitdragen.

4 TIPS voor het bepalen van de juiste afmeting eethoek

Als je hebt vastgesteld waar je de eethoek voor wilt gebruiken en in welke ruimte hij komt te staan kun je de volgende tips gebruiken voor het bepalen van de afmeting.
1- Je kunt de afmeting van de tafel op de vloer uitleggen met papier. Je krijgt dan al een aardige indruk waar je met de tafel op moet rekenen.
2- De vrije doorloopruimte moet minimaal 50cm zijn vanaf de stoelen gerekend.
3- Als je de lange kant van de eettafel voor een muur zet dan moet je vanaf de tafel tot de muur ongeveer 100cm rekenen. Als je op een stoel zit moet er namelijk ook ruimte zijn om achteruit te schuiven als je wilt opstaan.
4- En verder is de afmeting van de eettafel afhankelijk van het aantal gezinsleden en gasten wat er samen aan moet kunnen zitten.

Welke afmetingen eethoek zijn beschikbaar?

- Rechthoekig
Voor een rechthoekige eettafel staan je vele afmetingen ter beschikking. Voor de kleinste afmeting eettafel moet je uitgaan van ongeveer 80x120cm. Gangbare afmetingen rechthoekig zijn verder 90x160cm en 100x220cm. Echt hele lange eettafels bestaan ook, maar meestal gebruik je dan een uitschuiftafel waardoor je echt flexibel bent. 
- Rond
Een ronde eethoek heeft meestal een tafel met een doorsnede van 90cm, 100cm of maximaal 120cm. 
- Vierkant
Een vierkante eethoek heeft meestal een tafel met de afmeting 80x80cm. Groter zal vast bestaan maar kom je niet vaak tegen.

Ik denk dat je zo een heel goed beeld hebt gekregen van de mogelijkheden die je hebt om een eethoek te kiezen die bij jouw gebruik en situatie past.


* GRATIS download Wooninspiratiegids
Meld je aan voor de mailing en ontvang gelijk gratis de Wooninspiratiegids met actuele woontrends, leuke links en Tips&Tricks om je helemaal goed te voelen in jouw eigen thuis!

Dick Mirck | Interieuradviseur 

LEES OOK ons blog over "Zuiver - Een toonaangevend Nederlands interieurmerk".
  Dick Mirck     06-06-2019 08:34     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 n. -  29-12-2021

Op deze pagina is de ovale tafel vergeten!