In hoeverre is eten een sociaal gebeuren? Het is bijzonder gezellig om samen met vrienden, familie of collega's een hapje te eten. Dat gebeurt zowel thuis als in een restaurant. Uit onderzoek is gebleken dat als je samen met iemand de maaltijd gebruikt dat je dan minder eet dan als je alleen bent. Dat zou bijvoorbeeld kunnen komen omdat je in een gesprek terecht komt waardoor er minder aandacht voor het eten is. En het zou gedeeltelijk ook veroorzaakt kunnen worden door de menselijke eigenschap om niet als inhalig over te komen. De schroom om het laatste hapje van de schaal te pakken bijvoorbeeld.

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat je juist iets meer gaat eten als je met drie personen aan een eethoek zit. Blijkbaar is het dan zeker gelegitimeerd om iets meer te eten en te laten zien dat je er van geniet. Een bijzondere uitkomst is ook dat als je met vier of meer personen aan de eettafel zit je aanzienlijk meer gaat eten. Hoe zou dat komen? Blijkbaar kom je dan niet als inhalig over. Misschien speelt er wel een drang om niets tekort te komen, je moet goed voor jezelf zorgen. 

Uit eigen onderzoek kan ik je vertellen dat het ook heel fijn kan zijn om alleen te eten. Je begint met het uitkiezen van een goed restaurant wat aansluit bij de sfeer zoals je die dag ervaart. Bij vroeg donker kies ik dan graag voor gezelligheid met veel lichtjes en een seizoenskaart. Mijn ervaring is dat je echt geconcentreerd van de smaak kunt genieten als je niet afgeleid wordt door gespreksgenoten.

Daarbij luister ik door de koptelefoon naar een heerlijk sfeer ondersteunend stuk muziek. Dat laatste heeft ook weer als voordeel dat je niet afgeleid kunt worden door geluiden in de omgeving. Ik heb geen idee of ik meer of minder eet als ik alleen aan tafel zit maar het gaat me dan ook om de kwaliteit waar je op deze manier optimaal van kunt genieten. Een heerlijke afwisseling van het samen eten met mijn geliefde familie en vrienden.LEES OOK ons blog "Hoe kies je een geschikte eethoek?".
  Dick Mirck     18-12-2018 20:51     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.