Het geheim van een verzameling

Wat is er zo leuk aan een verzameling?

Veel mensen scheppen er plezier in een verzameling op te bouwen. Vanuit hun persoonlijke belangstelling voor zowel grote als kleine voorwerpen beginnen ze op een gegeven moment daar steeds meer van aan te schaffen. De vreugde zit hem zowel in het hebben van de verzameling zelf als het op zoek zijn naar aanvullingen op de verzameling.
Soms krijgen mensen ook voorwerpen van vrienden en kennissen als die horen dat je een verzameling aanlegt. Maar dat is toch lang zo leuk niet dan als je zelf iets moois hebt gevonden. 

INHOUDSOPGAVE:
* Verzamelen is voor iedereen en van alle tijden

* Verzameling vakantie herinneringen
* De verzamelingen van mijn moeder
* De verzameling van het kind in de man
* Mijn eigen verzamelingen
* Wat is een geschikte vitrinekast voor een verzameling?
* Een verzekering afsluiten op een verzameling
* Verzamelen op internet
* Waar blijven al die verzamelingen?
 

Verzamelen is voor iedereen en van alle tijden

Om een verzameling van iets aan te leggen hoef je in principe niet rijk te zijn. Ik weet nog dat mijn vader die vroeger vaak onderweg was voor zijn werk bij ieder restaurant een suikerzakje mee naar huis nam. En die kwamen dan in een boekwerk terecht waar je eens in kon kijken. 
En ik zelf verzamelde vroeger als kind sigarenbandjes die ik altijd lospeuterde van ooms en opa's die sigaren rookten. Wat er met al die bandjes is gebeurd weet ik niet maar ik heb ze niet meer.
Als kind zat ik vroeger op de Padvinderij en ik herinner me dat het verzamelen van iets als een deugd werd gezien. Een van de mogelijkheden om een extra ster op je pet te krijgen was het opbouwen van een verzameling. Dat heb ik toen gedaan met speldjes. In veel winkels zoals modezaken gaven ze kleine speldjes weg met het logo van de zaak, en die verzamelde ik. Ik had een grote plaat zachtboard helemaal vol verzameld met speldjes. Ook geen idee meer waar die gebleven zijn.
Er zijn natuurlijk ook verzamelingen die alleen zijn op te bouwen door hele rijke mensen. Soms kijk je met gepaste afgunst naar een privé verzameling auto's in een loods bij een luxe villa. Zo'n verzameling geeft je natuurlijk ook aanzien. Het gaat dan bij de hele rijken zowel om het verzamelen zelf, als de waarde van de verzameling en het aanzien wat je krijgt met de verzameling.
Maar het plezier van verzamelen zit hem volgens mij niet in de prijs van de verzamelde voorwerpen.

 

Verzameling vakantie herinneringen

Er zijn mensen die op elke vakantie een souvenir als herinnering mee naar huis nemen. Ik denk dat best wel veel mensen dat doen. En als die voorwerpen niet al te folkloristisch zijn dan kun je ze vaak een mooi plekje geven in je interieur. 
Ik ken zelfs mensen die vanuit hun vakantieadres dingen naar huis laten sturen zodat ze het niet zelf hoeven mee te nemen in het vliegtuig.
Het kan zijn dat deze souvenirs als enige overeenkomst hebben dat ze vanaf het vakantieadres zijn meegenomen. Maar echt leuk wordt het natuurlijk als er een thema in zit. 
Zo ken ik een restaurant waarvan de eigenaars op iedere vakantie een zout en peperstelletje meenemen en op de tafels zetten. Ik kom daar vaak en iedere keer zie ik weer nieuwe leuke zout en peperstelletjes. Ik denk dat ze er inmiddels veel meer van hebben dan ze tafels in het restaurant hebben staan. Ik werk bij Meubelen-Online en wij hebben een prachtige en heel diverse collectie vitrinekasten. Misschien moet ik ze binnenkort maar eens voorstellen om een vitrinekast in het restaurant te plaatsen waar ze de rest van de verzameling in kunnen zetten. Klanten vinden dit soort persoonlijke zaken altijd erg leuk en het geeft vaak een aanleiding tot een gesprekje.

De verzamelingen van mijn moeder

Mijn moeder verzamelde vroeger porselein. Ze had een voorkeur voor Maastrichts aardewerk en dan met name de collectie Petrus Regout. Ze vond het leuk om over een zogenaamde Vlooienmarkt te scharrelen of een Antiekmarkt te bezoeken en kwam dan meestal wel thuis met iets nieuws voor de collectie. Het porselein werd verder niet gebruikt en stond alleen te pronken. Een dergelijke verzameling kun je mooi opbergen in een houten vitrinekast. Houdt er rekening mee dat er nog een heel gewicht zit in aardewerk en porselein.Maar een verzameling waar ik echt van onder de indruk was had mijn moeder opgebouwd met blauw glaswerk. Dat stond altijd prachtig te fonkelen in het licht. Vaasjes, kandelaars en allerlei bakjes van blauw glas, je kunt er niets mee maar het is zo mooi om te zien. En blauw glaswerk kan je overal verzamelen, bij je in de buurt en ook op vakantie. Persoonlijk zou ik glaswerk wel in een gesloten glasvitrine zetten want anders blijf je aan het stoffen.

De verzameling van het kind in de man

Veel mannen verzamelen modeltreinen en modelauto’s. Vaak komt zoiets voort uit hun jeugd waar de eerste belangstelling is gewekt voor treintjes en autootjes en waar ze toen vaak mee hebben gespeeld. Als je zo klein bent heb je een grote fantasie en alleen al de herinnering aan die fantasie kan een heerlijk nostalgisch gevoel geven. Modeltreinen en modelauto’s kunnen trouwens best wel kostbaar zijn dus ik zou ze zeker opbergen in een glasvitrine met slot.
Ik weet dat we in een gender neutrale tijd leven en het zou dus best kunnen dat er ook mannen zijn die als kind met poppen speelden. Maar ik ken er geen die daar later een verzameling van heeft aangelegd.

Mijn eigen verzamelingen

Zoals gezegd heb ik als kind suikerzakjes, sigarenbandjes en speldjes verzameld. Hoewel ik dat heel leuk vond was ik er niet fanatiek mee. Later toen ik geografie studeerde heb ik eens een verzameling aangelegd van allerlei soorten stenen. Gewoon graniet en ook bijzondere kristallen en mineralen, of stenen met afdrukken van fossielen. In mijn studententijd lagen die in de boekenkast. Maar na zoveel keer verhuisd te zijn heb ik geen idee waar ze gebleven zijn.
En verder had ik nog een tijdje een bijzondere hobby. Samen met een vriend maakten wij vaak wandelingen in kleine natuurreservaten en dan met name graag buiten de gebaande paden. Op een gegeven moment ontdekten wij bij een prachtig klein meertje omgeven door bosschages wat oude glazen flessen. We zijn toen een beetje gaan graven en het bleek dat we hier op een oude vuilstortplaats waren. Dat was kennelijk zo lang geleden dat alles was vergaan, zelfs de meeste potten en pannen van metaal. Naast aardewerk kwamen wij met name glaswerk tegen. Eens in de zoveel tijd gingen we daar naar toe met een klein tuinschepje en zo verzamelden wij een prachtige collectie glazen flessen, kogelflessen, bakjes. Tot de mooiste voorwerpen behoorden de inktpotjes van glas, die waren soms heel fraai gegraveerd. Een aantal flessen van blauw glas zijn weer in de verzameling van mijn moeder terecht gekomen. Ik wil er graag even bij vertellen dat wij alle plekjes waar we gegraven hebben weer netjes hebben dichtgemaakt, ik denk niet dat iemand zich er ooit aan heeft gestoord dat we daar aan het zoeken zijn geweest.

Wat is een geschikte vitrinekast voor een verzameling?

Bij de keuze van een vitrinekast ga je natuurlijk af op jouw smaak en het interieur waar de kast komt te staan. Er is veel keuze in houten vitrinekasten met glazen deuren. Nog mooier als er aan de zijkanten ook glas zit. Bij verzamelingen van enig gewicht zoals keramiek en porselein kun je voor de veiligheid het beste houten planken gebruiken zoals bijvoorbeeld bij deze witte houten vitrinekast van NovaSolo.
Vooral bij verzamelingen die bestaan uit veel kleine voorwerpen en glaswerk is het belangrijk om een stofvrije vitrinekast te gebruiken zoals de glasvitrines van de firma Kerkmann.
En bij het opbergen en tentoonstellen van verzamelingen die nogal kostbaar zijn zou ik voor de zekerheid een vitrinekast met slot gebruiken zoals bij deze mooie afsluitbare vitrinekast.
Het uitlichten van een verzameling in een vitrinekast kun je het beste van buitenaf doen met spots aan het plafond. Sommige vitrinekasten hebben spots in de bovenkant voor de belichting maar dat kan alleen bij vitrinekasten met glazen platen. En dan nog vind ik het niet zo mooi dat de voorwerpen schaduwen geven op de planken daaronder. De mooiste belichting voor een verzameling in een vitrinekast is een LED lampje per plank zoals bij deze vitrinekast met verlichting van Kerkmann.

Een verzekering afsluiten op een verzameling

Ook al zijn de voorwerpen die je verzamelt per stuk misschien niet zo kostbaar maar een complete verzameling kan dat natuurlijk wel zijn. Afhankelijk van de populariteit hebben sommige mensen veel geld over voor een verzameling. Ik zelf begrijp dat niet zo want de vreugde van een verzameling zit hem met name in het verzamelen zelf. Ik zou dus nooit een verzameling van iemand overnemen. Maar toch kan het verstandig zijn om eens te overwegen of je een verzameling ook moet verzekeren. Maak ook altijd foto’s met een beschrijving van je verzameling.

Verzamelen op internet

Tegenwoordig kun je natuurlijk ook relatief eenvoudig een verzameling opbouwen via internet. Er zijn tal van sites waar je leuke dingen kunt vinden. Marktplaats bijvoorbeeld staat vol met tweedehands voorwerpen voor de liefhebber. Wat ik zelf een hele leuke site vind voor liefhebbers van verzamelingen is Catawiki.nl. Op deze uitgebreide veilingsite vind je gerubriceerde producten van en voor verzamelaars. Je kunt er dingen kopen en verkopen in de veiling. Als deze site nog wat uitgebreider wordt dan hoef je bij wijze van spreken de deur niet meer uit om iets te scoren.

Waar blijven al die verzamelingen?

Ik heb me altijd afgevraagd waar al die verzamelingen blijven als iemand stopt met verzamelen of als de verzamelaar is overleden. Bekende verhalen zijn dat een verzameling wordt geschonken aan een museum zodat andere mensen er ook van kunnen genieten.  Maar dat kan slechts een heel klein gedeelte zijn van alle verzamelingen die worden aangelegd door mensen. Bij overlijden kan een verzameling ook verdeeld worden in de familie. Maar ik denk dat er best wel veel mensen zijn zoals ik die zich afvragen waar hun eigen verzamelingen gebleven zijn. Ik heb mijn verzameling stenen niet weggegooid. Dus dan zou iemand de verzameling een keer moeten hebben gevonden en niet hebben geweten van wie die was. Misschien leeft mijn verzameling stenen nog wel voort bij iemand anders die het zelfs heeft uitgebreid. Toch vind ik het eigenlijk wel eens een studie waard om uit te zoeken waar al die verzameling toch blijven.

Ik wens je heel veel plezier met het verzamelen, geniet er van!

* Hier vind je een grote collectie vitrinekasten voor al je verzamelingen.

 

  Dick Mirck     14-10-2019 16:10     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.